Manos Drug and Alcohol Rehabilitation, Lancaster, PA // Adaptive Reuse

This slideshow requires JavaScript.

DESCRIPTION: Manos House chose Kreider & Diller as general contractor for the huge challenge of completely renovating and restoring a former crack house next to its facility on South Prince Street in Lancaster City. This formerly blighted property has been completely restored to historic splendor and is an effective facility in serving Manos House clients. Along with the restoration, Kreider & Diller added a 500 square foot addition, while carefully maintaining the home’s intricate historical features. The Manos House project was awarded the C. Emlen Urban Award for outstanding preservation efforts by the Historic Preservation Trust of Lancaster County.

AREA: Renovated Area – 3,450 s.f., Addition – 510 s.f.

LOCATION: 131 S. Prince Street, Lancaster, PA

YEAR: 2000

North Queen Street, Lancaster PA // Adaptive Reuse

This slideshow requires JavaScript.

DESCRIPTION: The facades of two building that were formerly part of the James F. Wild Auto Parts site on North Queen Street, Lancaster were restored to their original appearance. Portions of the rear of the two buildings were demolished and a new 2,400 s.f., three-story addition was constructed. Two commercial retail spaces were constructed for the first floor, and four residential condominiums filled the second and third floor spaces. A fire sprinkler system as added to protect the structure.

AREA: Addition Area 2,400 s.f. // Renovated Area 6,600 s.f.

LOCATION: 341-347 North Queen Street, Lancaster, PA

YEAR: 2008

Nikolaus & Hohenadel LLC, Lancaster PA // Adaptive Reuse

This slideshow requires JavaScript.

DESCRIPTION: Lancaster law office renovations. Adaptive reuse of unfinished space in this 1800’s brick building. Special features – Installed three windows with Fire Glass in a blank brick wall that was on the property line. Space included a conference room, five private offices open plan office area, copy room, lunch room and toilet room.

AREA: 2,600 s.f.

LOCATION: 212 North Queen Street, Lancaster, PA

YEAR: 2007

Northgate Condos, Lancaster PA // Adaptive Reuse

This slideshow requires JavaScript.

DESCRIPTION: This condo project was a multiple-phased residential project at the former James F. Wild Auto Parts site on North Queen Street, Lancaster. The existing three-story brick warehouse was renovated into six 1, 900-square-foot condos. Six indoor parking spaces were created in the basement with an entrance ramp off of North Christian Street and an exit ramp into a gated courtyard. The overhead doors to the basement garage are controlled by electronic openers controlled by the residents. A concrete stair tower was constructed on the outside of the building, in conjunction with an elevator within the structure of the warehouse. The interior and exterior of the brick walls were repaired or rebuilt, cleaned, and repointed. New window and patio door openings were created. The interior wood columns, beams, and floor board ceilings were media blasted an left exposed in many areas. A fire sprinkler system was installed throughout the structure. The third floor roof was reconstructed to better utilize the floor as penthouse condos. The views are breathtaking.

AREA: 14,000 s.f.

LOCATION: 336 North Christian Street, Lancaster, PA

YEAR: 2007

Millersville Bible Church Barn, Lancaster PA // Adaptive Reuse

This slideshow requires JavaScript.

DESCRIPTION: Convert Existing Stone and Frame Barn to a Conference Center. When Millersville Bible Church acquired the property at 1940 New Danville Pike, an old barn was included in the purchase. The church renovated the old barn to provide a separate on-campus spot for Sunday school classrooms and retreat center. The barn’s last use was to accommodate the annual “Scream in the Dark” function held by the former owner, Lancaster Youth for Christ. A large barrel walk-thru and other props were still in place. To convert the barn into a classy new place for young people, a number of steps had to take place. Structural engineers had to evaluate the condition of the barn and provide guidance to perform the structural repairs. Masons chiseled mortar joints, sand blasted and repointed the barn foundation inside and out. The interior of the barn was cleaned of years of dirt and cobwebs. The Peach Bottom slate roof was repaired and a new black painted steel ridge was installed on the peak of the roof. Some of the windows and doors were closed in on the upper level, and painted steel siding was installed on the exterior barn walls, including new soffit, fascia and gutter. Rigid insulation and drywall were installed between the existing exposed floor beams for energy efficiency.

AREA: 2,325 s.f.

LOCATION: 1940 New Danville Pike, Lancaster, PA 17603

YEAR: 2005

Nissley Vineyards, Bainbridge PA // Mill Adaptive Reuse

This slideshow requires JavaScript.

DESCRIPTION: Restoration and conversion of a 1797 mill for Nissley Winery’s corporate offices. From the outside the building looks like a well-preserved 1797 stone mill, but on the inside you will find beautiful comfortable offices. The project was awarded the C. Emlen Urban Preservation Award for Preservation and Adaptive Reuse in 2004 from the Historic Preservation Trust of Lancaster County.

The 45′ x 50′ three-story building was in good repair outside but the interior of the stone walls needed cleaned and repointed and the floors were nine inches out of level because the corner of the building, where the millrace had once run through building, had settled.

The second floor framing was redone to create a level floor. The third floor framing had been removed many years ago, so the third floor was reconstructed using the original beams and columns for support. Due to the settling, the window openings were parallelograms and the original wood lintels were sagging. Steel angles were installed over the old wood lintels to add strength and still give the appearance of an old wood lintel. New simulated divided light, insulated glass, window sash were constructed to match the old windows and new sash liners were installed to make the windows energy efficient and functional. The new yellow pine wood floors, wainscot, trim and drywall were carefully coped into the stone walls. A three stop elevator was also installed.

AREA: 6,750 s.f.

LOCATION: 140 Vintage Drive, Bainbridge, PA 17502

YEAR: 2004