Neffsville, PA // Garage Addition

This slideshow requires JavaScript.

Project Description

The existing 2-car garage was often full of property maintenance equipment causing the owner’s cars as well as the property staff to park in visible areas around the home—often in the formal visitor loop. The homeowners wished to have dedicated garage space for their vehicles as well as a court area that allowed for additional vehicles to be parked away from the main entrance. The husband also desired an in-home office space with more daylight and views as opposed to his previous basement office.

By creating a new 3-car garage with maintenance storage at the daylight level to the back of the house, the architect was able to create garage space for the family’s cars, while creating a private vehicle court that was visibly screened from their visitor’s loop. The existing garage was converted to a new formal office space with views to the back of the property. An octagonal entry element was designed to meld the new with the old and also to create a noticeable gateway for visitor entry to the backyard.

bia remodeling showcase award logoThis project received recognition from the Building Industry Association of Lancaster’s Remodeling Showcase as the 2017 Addition Award. For a full description of this project, read the article in the Spring 2017 edition of Renovations & Additions Magazine. Read the article »

LOCATION: Neffsville, PA 17601

YEAR: 2016

PARTNERS:
Yohe Architecture & Design
M&E Roofing
Shank Door Company
Ralph Schlegelmilch & Sons
Rock & Metal Systems
Mervin Zimmerman Inc.
Nolt Electric
Millwood Tree Transplanting
Two Dudes Painting Company

State St, Lancaster PA // Bathroom

This slideshow requires JavaScript.

DESCRIPTION: Remodel second floor bathroom. The existing bathroom was completely gutted, including the mud bedded tile floor. New floor joists were sistered to the old joist and a new plywood sub-floor installed, and the exterior wall was insulated. Wainscot, subway tile, and a white hexagonal ceramic tile floor with black accents were added to match the previously remodeled first floor bathroom. A new Restoration Hardware medicine cabinet, new fixtures, tub, and glass shower enclosure complete the new bathroom that blends seamlessly into the style of the early 1920’s home.

LOCATION: State Street, Lancaster, PA 17603

YEAR: 2012

Hawthorne Ridge Community Center, Lancaster PA // Recreational

This slideshow requires JavaScript.

DESCRIPTION: This project involved demolition of an existing barn on the site to make way for the new community center. Designed by TONO Architects the structure is a hybrid of conventional framing and timber framing. Stone and barn siding from the demolished barn were salvaged for reuse on the new center. The building contains a large timber framed community room, lobby, kitchen, toilet rooms and an exercise room.

AREA: 3,600 s.f.

LOCATION: 229 Pennshire Drive, Lancaster, PA 17603

YEAR: 2010

Leaman Rd, Lancaster PA // New Home

This slideshow requires JavaScript.

DESCRIPTION: Working in conjunction with designer Martha Wheaton Robertson this one and one-half story home features real stone veneer, cement lap siding, a large wrap-around front porch, and an attached two-garage along with a detached three-car garage. In the rear there is a large maintenance free deck with the area behind the family room covered by a roof with a high cathedral ceiling. Inside there are two masonry fireplaces one in the family room and one in the timber-framed trophy room, one of the homes featured rooms, along with a gas fireplace in the master bedroom.

AREA: 6,900 s.f.

LOCATION: Leaman Road, Lancaster, PA 17603

YEAR: 2009

Settlement Circle, Lancaster PA // Addition & Renovation

This slideshow requires JavaScript.

DESCRIPTION: An award winning addition/renovation of a two story colonial home. The work on the first floor involved removing an existing deck and screened porch then adding a new sun room, screened porch, enlarged storage area in the garage, a covered area for the hot tub, and a patio with a pergola. Inside a new mud room and powder room were carved out of the existing two car garage, and the foyer, hall powder room, kitchen, and family room were all renovated. Upstairs two separate attic truss areas were combined with the use of new structural beams and a new shed dormer to create a new master retreat consisting of a master bath and closet. Out front, a new covered porch and new entrance door and garage doors were added. The existing brick facade was also painted along with new shutters to create a total new look.

AREA: Renovated Area: 1,504 s.f. // Addition Area: 600 s.f.

LOCATION: Settlement Circle, Lancaster, PA 17601

YEAR: 2009